Architect

Dutch embassy - Berlin

Voor de Nederlandse Ambassade in Berlijn vroeg het Ministerie van Buitenlandse Zaken om een solitair gebouw met een open en autonoom karakter; symbool voor de Nederlandse openheid. De richtlijnen van het Berlijnse stedenbouwkundigplan schreven echter voor dat nieuwe bouwwerken in ‘Roldandufer in Mitte’ een gesloten bouwblok moeten vormen in 19e-eeuwse stijl. 

OMA integreerde de tegengestelde eisen door een vrijstaande kubus te plaatsen met op één hoek ribben van 27 meter. In een L-vormig gebouw daaromheen zijn een deel van de installatietechniek en dienstwoningen ondergebracht. Op deze manier is een gesloten bouwblok gerealiseerd met daarin een symbolische binnenplaats. 

De ruimte in de kubus is verdeeld over splitlevel verdiepingen. Een onafgebroken looptraject beweegt zich door het gebouw omhoog en verbindt de kantoorverdiepingen met elkaar. 

Het looptraject werkt als een hoofdluchtkoker die verse lucht naar de kantoren voert. Deze lucht wordt via de dubbele gevel weer afgevoerd. Dit ventilatieconcept maakt deel uit van de strategie om meerdere functies binnen één element te integreren. Deze integratie-strategie is ook gebruikt voor de constructie van het gebouw.

De interne muren die aan het looptraject liggen, bestaan uit dragende balken die elkaar kruisen; zo kan de belasting worden overgedragen aan de fundering. Hierdoor kunnen er grote, open ruimten worden gecreëerd op de lagere verdiepingen. 

Photo: OMA / Christian Richters